Er worden twee soorten bedieningspanelen in gebruik genomen:
Bedieningspaneel voor het bedienen van de treinenloop CVL
Een DCC-modelbaan kan je besturen via een DCC-centrale en bijbehorende treinbesturingsprogrammatuur. ik gebruik een YaMorC YD7001, een Fleischmann Twin Center en RocRail. Met handregelaars (digitaal op een tablet of PC) dan wel een fysieke Multimuis of een zelfgebouwde handregelaar kunnen individuele locomotieven aangestuurd worden.
De treinbesturingsprogrammatuur kan in verschillende modi ingezet worden. Automatisch bedrijf zodat de treinen automatisch over de modelbaan rijden, in semi-automatische en handmodus. Natuurlijk kun je op het bedieningspaneel (computerscherm) dan wissels en seinen bedienen, of treinen een bepaalde bestemming mee geven.
Maar menig modelbouwer wil graag een fysieke bedieningspaneel hebben waarmee de wissels en seinen gezet kunnen worden en liefst ook de treinenloop wordt weergegeven. Dat is dan een soort blindschema dat voor de Centrale Verkeers Leiding CVL (in het engels CTC Central Train Control) gebruikt wordt.
Ik heb besloten ook een CVL te gaan bouwen en wel met behulp van de mogelijkheden van RocRail om het CVL-blindschema synchroon met RocRail te laten werken, waarbij RocRail wel de beveiliging blijft bieden die op een complexe baan nodig is.
Ik bouw eerst een proefbaan Lausheim WIO waar ik het geheel op kan testen alvorens het voor de gehele Altwutachtalbahn te gaan realiseren. Inmiddels is er al een RocRail-spoorplan met CTC-blindschema tot stand gekomen.
Zichtbaar zijn CTC-bouwstenen van elk 27×17 mm waarvan sommige met een knop en/of OLED-schermpje zijn uitgerust. Op de OLED-schermen (128×32) wordt de blok-gerelateerde informatie getoond. Denk aan bloknummer, rijrichting en bezet door lokomotief respectievelijk, buiten gebruik, rangeren enz.
Op de bouwstenen zitten ook SMD-LED’s waarmee de treinenloop (bezet, gereserveerd respectievelijk vrij met kleuren getoond wordt. Zo heeft de bedienaar een goed beeld van de treinenloop.
Het bedieningspaneel krijgt haar gegevens van RocRail via het Internet en een draadloze verbinding. Die wordt tot stand gebracht door een Raspberry PicoW te gebruiken en daarop de WIO software van RocRail te zetten. Zo wordt de bi-directionele communicatie met Rocrail tot stand gebracht. Het indrukken van toetsen zal een XML-script activeren (RocRail aktie) waarmee relevante akties binnen RocRail gestart worden.
Het is de bedoeling dat zo een rijweg gestuurd bedieningspaneel ontstaat.
Bedieningspaneel voor het Betriebswerk BW
Op het terrein van het betriebswerk staan meerdere gebouwen en werktuigen die een mechanische werking hebben en die vanuit een bedieningspaneel kunnen worden aangestuurd. Denk daarbij aan:
- De Deuren van de lokomotievenloods
- De Waterkranen op het emplacement
- De Seilwinde om wagons te kunnen verslepen
- De Segmentschijf om lokomotieven te draaien
- De Seillift om de Feldbahn wagons naar boven te hijsen
- De Portaalkraan om kolen en slakken te (ont)laden
Hiertoe is een apart bedieningspaneel tot stand gebracht waar een viertal Arduino’s de besturing van deze werktuigen via stappenmotoren en servo’s verzorgen. Op het paneel worden de standen en acties met LED’s gerklikt zodat de bedienaar weet welke acties zijn gestart. Voor de bediening van de portaalkraan is een 4D joystick ingebouwd om het rijden, hijsen, draaien en knijpen van de portaalkraan te kunnen besturen.