Trace en haltes van de echte Sauschwänzlebahn

De echte Sauschwänzlebahn (Varkensstaartbaan of Wutachtalbahn) (traject 4403) ligt tussen Zollhaus-Blumberg en Weizen in het zuid-oosten van de deelstaat Baden-Würtemberg vlak bij het Zwitserse Schaffhausen. Voor meer detailinformatie kijk op de Alemanische versie van Wikipedia of Duitse versie van Wikipedia.

Trace van de Wutachtalbahn (credits openrailway.org)

Het trace kent een serie stations en haltes. In de bovenstaande kaart zijn de meeste van deze stations en haltes weergegeven. Op het kaartje missen nog de haltes Lausheim-Blumegg en Weizen. Het trace sluit in het noorden aan op de Schwarzwaldbahn (Offenburg-Villingen-Donaueschingen-Immendingen) (traject 4250) en in het zuiden op de Hochrheinbahn spoorlijn Basel – Waldshut- Schaffhausen- Singen-Konstanz (traject 4000).

Het was een Umgehungsbahn voor militaire toepassingen omdat de gangbare verbindingen of wel te steil (meer van 1%) dan wel door Zwitsers grondgebied liepen. Na de Frans-Duitse oorlog van 1870 was duidelijk geworden hoe belangrijk logistiek was. Dat was de primaire reden om in 1890-1891 de spoorlijn aan te leggen.

Trace en haltes op de Alt-Wutachtalbahn (alternatieve modelbaan)

Alle haltes en stations komen ook voor in deze modelbaan. Toegevoegd is nog de halte Swaningen. Schwaningen is gelegen ten westen van Weizen aan de huidige B315. Dit is een kwinkslag naar de wel in 1875 onderzochte en geprojecteerde maar nooit gerealiseerde spoorlijn Lauchringen-Weizen-Bonndorf. Deze spoorlijn zou de verbinding gaan leggen met de spoorlijn Neustadt-Lenzkirch-Bonndorf en de daarachter gelegen Höllentalbahn. Hier rijdt in de modelbaan een hybride BS300 Schi-Stra-Bus.

De modelspoorbaan Alt-Wutachtalbahn kent meerdere traces die in een combinatie ook te berijden zijn in vrijwel de exacte volgorde van voorkomen van de haltes en stations (en bruggen en viaducten) zoals in de werkelijkheid. Kijk daarvoor op het sporenplan.

Bahnhof Zollhaus-Blumberg

Hier komen de tekst en foto’s

Bahnhof Epfenhofen

Hier komen de tekst en foto’s

Halte Wutachblick

Hier komen de tekst en foto’s

Bahnhof Fützen

Hier komen de tekst en foto’s

Halte Grimmelshofen

Hier komen de tekst en foto’s

Halte Lausheim-Blumegg

Hier komen de tekst en foto’s

Bahnhof Weizen

Hier komen de tekst en foto’s

Halte Schwaningen

Hier komen de tekst en foto’s