Inspiratie:
De inspiratie voor de alternatieve versie van de Wutachtal-bahn ontstond toen ik zocht naar een spoorlijn die een slingerachtig trace heeft met veel bruggen. Ik ontdekte de Sauschwänzle-bahn (De varkensstaart-baan of krulstaart-baan) toen ik op de spoor-tracekaarten van openrailway.org in het Zwarte Woud me aan het oriënteren was op een mooi slingertrace.
Lang geleden reed ik namelijk mee op de Schwarzwaldbahn (Triberg – Villingen) wat ook een fraai slingertrace kent. Mijn eerste modelbaan in 1973 was rondom de locatie Neustadt-Titisee gebouwd. Via modelbaanvriend Hans kende ik ook de locatie Lenzkirch en het trace naar Bonndorff. Mijn oog viel uiteindelijk op de lussen van de Kanonenbahn aan de grens met Zwitserland.
Vandaag de dag wordt het trace Zollhaus-Blumberg naar Weizen geëxploiteerd door de Blumberg Bahngesellschaft (BB) die deze museumbaan in ere houdt. Het trace is inmiddels bekroond als een meesterwerk van de ingenieurskunst en kent drie grote viaducten en meerdere keertunnels.

Het trace van de Wutachtalbahn (bron www.sauschwänzlebahn.de)
De Sauschwänzle-bahn – ook wel de Wutachtal-bahn genoemd – is de inspiratie voor mijn modelspoorbaan. De baan is gebouwd in H0 (1:87) schaal op een oppervlak van 420 x 120 cm en verdeeld in 4 lagen. In 2020, ten tijde van de eerste Corona-golf, heb ik de bouw weer opgepakt, nadat deze bijna 15 jaar stil gelegen had. In 2020 en 2021 is de onderbouw van de modelspoorbaan uitgebouwd, gemodulariseerd en bedraad. In 2022 zal de eerste modeltrein naar verwachting gaan rijden en daarna komen de PC-besturing, seinen en het landschap aan de beurt.

Modules
De baan kent in totaal 10 modules. Modules 1 t/m 8 vormen de basis van de baan. Module 9 is het later onder toegevoegde afstelstation. Module 10 is later toegevoegd om de toegang tot module 9 te realiseren en bood tegelijk de mogelijkheid extra verbindingen op de 4 hoofd-trace’s te bieden.

Module 1
Module 1 is een berg/heuvelpartij met daarin vele verborgen sporen. Op deze berg/heuvel zijn de haltes Wutachblick en Grimmelshofen geplaatst. Op de modelbaan zijn dat haltes met een kort spoor precies gelegen tussen twee tunnels. Omdat deze sporen dicht bij elkaar liggen hebben de haltes aan weerszijden verschillende namen gekregen omdat ze aan verschillende tracés liggen. Geografisch verwarrend, maar in een modelspoorbaan kan bijna alles.
Hier nog een foto toevoegen
Module 2
Module 2 is een laag gelegen terrein dat wordt doorkruist door het stenen Lausheimer viaduct wat tegelijk een optische scheiding biedt naar module 3b Fützener Versorgungslage. Op module 2 treffen we de halte Lausheim-Blumegg aan de bovenzijde en Fützen aan de onderzijde aan. Op deze module is tevens het Fützener Gebogenes Viaduct te vinden.
Hier nog een foto toevoegen
Module 3 (a+b)
Module 3a is een bergmodule waarin een reeks sporen verscholen zijn. Alleen het hoogst gelegen tracé is hier volledig zichtbaar en sluit aan om het in module 4 gelegen Biesenbach-viaduct. Module 3b is later erbij geconstrueerd en bevat de vlak gelegen Versorgunslage Fützen. Ook komt hier de toerit naar de Fützener Talübergang tevoorschijn.
Hier nog een foto toevoegen
Module 4
Deze module bevat zowel het Bahnhof Zollhaus-Blumberg als de halte Weizen. ook vinden we hier het viaduct dat als Fützener Talübergang door het leven gaat en het Biesenbach-viaduct. In drie niveau’s vlechten de sporen zich uiteen. Op deze module staat ook het karakteristieke Reiterstellwerk van de Wutachtalbahn.
Hier nog een foto toevoegen
Module 5
Deze module bevat vele bruggenhoofden van waaruit de viaducten treinen het heuvellandschap in leiden. Zowel het Fützener Gebogen Viadukt, Fützener Talübergang als het Biesenbach-viaduct en Epfenhofener Viaduct hebben hun bruggenhoofden in deze module. Ook het dorpje Weizen prijkt hier net voor een forse rotswand.
Hier nog een foto toevoegen
Module 6
Module 6 bevat het Epfenhofener viadukt en een serie verbindingssporen maar ook de uitgaande bruggen vanuit de halte Weizen zoals het Weizener kastenbrücke en de Weizener Baileybrug.
Hier nog een foto toevoegen
Module 7
Module 7 is een verbindingsmodule met op laag 0 meerdere sporen en verbindingen en op laag 1 de halte Schwaningen en op laag 2 de Kommenbacher Kastenbücke. Voor het zicht is het een heuvelmodule.
Hier nog een foto toevoegen
Module 8
Geheel aan de rechterzijde van de modelbaan gelegen module 8 is een heuvelmodule waarop het Bahnhof Epfenhofen is gelegen. Ook vinden we hier het Epfenhofener gebogenes viadukt. Het is de bedoeling dat we hoer ook een waterval gaan aantreffen die als het ware naar de Wutach stroomt. Het is voor het zicht een heuvelmodule.
Hier nog een foto toevoegen
Module 9
Module 9 is de onderbouw van alle acht eerder genoemde modules en daarin bevindt zich het Abstell-bahnhof met keerlus. Vijf opstelsporen zijn van weerzijden aan te rijden. Het Abstell-bahnhof wordt verlicht met LED en bewaakt met meerdere webcams.

Hier nog een foto toevoegen
Module 10
Module 10 is de laatste module en deze is geplaatst voor alle andere negen modules en biedt verbindingen tussen de niveaus -1, 0, en 1. Het zijn allen keerlussporen en het is de bedoeling hier het Wutachtalviadukt in te construeren.
Hier nog een foto toevoegen